Vet Aquí Sabadell
Festival de contes

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA

2 de maig de 2023

El Vet Aquí Sabadell, el festival de contes de la ciutat, programa una vintena d’activitats en la seva vuitena edició

La iniciativa es portarà a terme, aquest any, de l’11 al 15 de maig, coincidint amb l’Aplec de la Salut

Una gran matinal familiar a la plaça Doctor Robert i minisessions de contes als busos per pujar i baixar del Santuari de la Salut, principals novetats del programa

Una gran matinal familiar relacionada amb la narració oral i la realització de minisessions de contes per als usuaris dels busos que uniran el centre de Sabadell amb el Santuari de la Salut el dia de l’Aplec són les principals novetats del Vet Aquí Sabadell 2023 (VAS). El Festival de contes de la ciutat arribarà a la seva vuitena edició de l’11 al 15 de maig amb un programa que inclou una vintena d’activitats per divulgar el valor de la narració oral i demostrar que es tracta d’un art adreçat a tots els públics. El VAS l’organitza l’Associació Caravàs, integrada per professionals sabadellencs vinculats des de molts àmbits al sector artístic.

La coincidència de dates amb el cap de setmana de l’Aplec de la Salut és, també, una novetat. El Festival va començar celebrant-se cada any a principis d’abril coincidint amb el Dia Mundial del Llibre Infantil i Juvenil i s’ha anat ressituant fins a coincidir, de manera voluntària per part dels organitzadors, amb la segona festa local de Sabadell. “Tradicionalment es creu que és un mal cap de setmana perquè molta gent aprofita el dilluns festiu local per marxar. Però nosaltres creiem que en una ciutat de més de 200.000 habitants hi ha lloc per totes les opcions i no creiem que això perjudiqui l’assistència”, explica Susagna Navó, presidenta de Caravàs.

Vas al bus!

La coincidència amb l’Aplec, a més, s’aprofitarà per buscar sinergies entre les dues celebracions de forma que el VAS es col·larà al programa de la Salut amb Vas al bus!, una activitat que es trobaran les persones que aprofitin la línia F4 dels busos urbans de Sabadell per pujar al Santuari. Entre els passatgers hi haurà rondallaires de l’associació organitzadora que aprofitaran el trajecte entre l’intercanviador de Ronda Zamenhof i la parada del Cementiri per explicar contes i fer així més amè el recorregut (dilluns 15, d’11.00 a 14.00). Es tracta d’una activitat que compta amb la col·laboració de Transports Urbans de Sabadell (TUS).

Vas al Bus serà l’activitat de cloenda del VAS, que s’iniciarà el dijous 11 de maig (19.30) amb un acte inaugural al Saló del Principal. La inauguració s’aprofitarà per lliurar el premi del concurs de cartells que es realitza cada any amb els alumnes d’Il·lustració de l’Escola Illa per escollir la imatge del Festival. La guanyadora d’aquest any ha estat Anna Santos, alumna de segon de l’escola municipal d’art i disseny. A més, l’acte també inclourà El dit a la llaga, una sessió de contes per a adults a càrrec de Jordina Biosca.

Una altra novetat del VAS 23 serà Vet Aquí la Festa, una gran celebració familiar al voltant de la narració oral que es realitzarà el diumenge 14 de maig (d’11.00 a 13.30) a la plaça Doctor Robert. Hi haurà els Contes Quadrats i els tallers de LabCreatiu, una zona de jocs tradicionals per a nadons a càrrec de l’Espai Criança i Salut, una fira d’il·lustració i d’editorials de proximitat  i un espai de lectura, entre d’altres. Tot plegat acabarà amb un final de festa ple de cançons populars.

Contes per a tothom

El VAS 23 inclourà, també, activitats que ja son tradicionals. És el cas, per exemple, de Contes a l’Hospital, una sessió de narració adreçada als infants ingressats a l’Àrea de Pediatria de l’Hospital Parc Taulí que aquest cop anirà a càrrec de Susagna Navó. Serà divendres al matí, el mateix dia que es portarà a terme Contes en set minuts, una mataró de rondallaires professionals i amateurs a La llar del Llibre (de 18.00 a 20.00).

També tornaran les sessions de contes a les Biblioteques Municipals de Sabadell. Dissabte al matí en diferents horaris, totes les BiMS acolliran sessions de contes amb Laberta Delpoblet, Almudena Francés. Susagna Navó, Rah-mon Roma, Sherezade Bardají, Marta Gorchs i Sílvia Ricart. I no faltaran les sessions familiars de contes als supermercats Esclat de Sabadell, que aquest any seran dues aprofitant la inauguració d’un nou establiment d’aquesta marca al barri de l’Eixample. Les protagonitzaran Rah-mom Roma amb Històries per ballar (divendres a les 18.00 a l’Esclat del carrer Margenat); i Carles Cuberes, amb Un país de conte (dissabte a les 18.00 al nou Esclat del carrer Brutau).

Pels nadons, el VAS ha programat quatre sessions de contes amb l’espectacle Contes i contarelles, de Rosa Fité. Es portaran a terme el dissabte 13 de maig al matí (10.30 i 11.30) i a la tarda (17.00 i 18.00) a l’Espai Criança i Salut.

El programa del Vet Aquí Sabadell 2023 es completa amb dues sessions de contes per a adults. El divendres al vespre (20.30) la narradora Almudena Francés explicarà Les tres morts de Batiste a l’Espai FOC mentre que el dissabte (20.00) Susagna Navó portarà els seus Contes amb gust de xocolata al Librerío de la Plata.

“Creiem que amb aquest programa, el VAS no només omple de contes la ciutat sinó que, a més, demostra que la narració oral no és únicament cosa del públic familiar perquè a tothom li agrada fer funcionar la imaginació quan li expliquen una història. A més, el Festival demostra la vitalitat del sector a la ciutat tant pel que fa a artistes com pel que fa a públic”, conclou Susagna Navó.